Menu

Przystawki / Appetizers
Tatar wołowy z kimchi / Beef Tartare with Kimchi
59

280g., seler naciowy, piklowana szalotka, kiszony borowik, żółtko, Kentucky mayo, prażynki pomidorowe

celery, pickled shallots, pickled porcini mushrooms, egg yolk, Kentucky mayo, tomato crisps

Tatar wołowy z kimchi / Beef Tartare with Kimchi
59

280g., seler naciowy, piklowana szalotka, kiszony borowik, żółtko, Kentucky mayo, prażynki pomidorowe

celery, pickled shallots, pickled porcini mushrooms, egg yolk, Kentucky mayo, tomato crisps

Gzik poznański / Poznań-Style Gzik
39

250g., ziemniaki w mundurkach, rzodkiewka, olej porowy

boiled potatoes, radish, leek oil

Gzik poznański / Poznań-Style Gzik
39

250g., ziemniaki w mundurkach, rzodkiewka, olej porowy

boiled potatoes, radish, leek oil

Stracciatella od Rudnickiego / Stracciatella by Rudnicki
46

300g., konfitura z pieczonych pomidorów, pesto pietruszkowe, kiszony czosnek

roasted tomato jam, parsley pesto, fermented garlic

Stracciatella od Rudnickiego / Stracciatella by Rudnicki
46

300g., konfitura z pieczonych pomidorów, pesto pietruszkowe, kiszony czosnek

roasted tomato jam, parsley pesto, fermented garlic

Galart z golonki wieprzowej / Pork Hock in jelly
39

250g., krem chrzanowy, bób kiszony, jajko na twardo

horseradish cream, fermented broad beans, hard-boiled egg

Galart z golonki wieprzowej / Pork Hock in jelly
39

250g., krem chrzanowy, bób kiszony, jajko na twardo

horseradish cream, fermented broad beans, hard-boiled egg

Karmelizowana brukselka / Caramelized Brussels Sprouts
42

250g., emulsja cytrynowa, twaróg wędzony, olej estragonowy, pangrattato z palonym masłem

lemon emulsion, smoked cheese, tarragon oil, pangrattato with brown butter

Karmelizowana brukselka / Caramelized Brussels Sprouts
42

250g., emulsja cytrynowa, twaróg wędzony, olej estragonowy, pangrattato z palonym masłem

lemon emulsion, smoked cheese, tarragon oil, pangrattato with brown butter

Selekcja serów / Cheese Selection
79

240g., miód z sobotniej pasieki, chutney z czerwonej cebuli

honey harvested from apiary of Sobota village, red onion chutney

Selekcja serów / Cheese Selection
79

240g., miód z sobotniej pasieki, chutney z czerwonej cebuli

honey harvested from apiary of Sobota village, red onion chutney

Selekcja wędlin / Cold cuts selection
79

240g., oliwki, kiszonki

olives, fermented foods

Selekcja wędlin / Cold cuts selection
79

240g., oliwki, kiszonki

olives, fermented foods

Sałatka Cezar z kurczakiem lub krewetkami / Caesar Salad (Chicken or Shrimp)

kurczak mała (280g.) 36 zł /duża (480g.) 54 zł krewetka mała (280g.) 48 zł /duża (480g.) 69 zł sałata rzymska, kurczak lub krewetki, bekon, pomidory koktajlowe, grzanki, helskie anchois, emilgrana

romaine lettuce, chicken or shrimp, bacon, cherry tomatoes, croutons, Hel anchovies, Emilgrana cheese

Sałatka Cezar z kurczakiem lub krewetkami / Caesar Salad (Chicken or Shrimp)

kurczak mała (280g.) 36 zł /duża (480g.) 54 zł krewetka mała (280g.) 48 zł /duża (480g.) 69 zł sałata rzymska, kurczak lub krewetki, bekon, pomidory koktajlowe, grzanki, helskie anchois, emilgrana

romaine lettuce, chicken or shrimp, bacon, cherry tomatoes, croutons, Hel anchovies, Emilgrana cheese

Zupy/ Soups
Flaki cielęce / Veal Tripe Soup
38

350g., pomidory, gałka muszkatołowa, majeranek

tomatoes, nutmeg, marjoram

Flaki cielęce / Veal Tripe Soup
38

350g., pomidory, gałka muszkatołowa, majeranek

tomatoes, nutmeg, marjoram

Krem szczawiowy / Sorrel Cream Soup
38

350g., puree ziemniaczane, jajko poche, kwaśna śmietana, koperek

mashed potatoes, poached egg, sour cream, dill

Krem szczawiowy / Sorrel Cream Soup
38

350g., puree ziemniaczane, jajko poche, kwaśna śmietana, koperek

mashed potatoes, poached egg, sour cream, dill

Dania Główne / Main Dishes
Filet z kaczki w palonym sianie / Duck Fillet Burnt in Hay
72

480g., puree z opalonej pietruszki, smażone pyzy, czerwona cebula, pigwowy jus z kaczki

roasted parsley pureefried steamed buns, red onion, quince jus

Filet z kaczki w palonym sianie / Duck Fillet Burnt in Hay
72

480g., puree z opalonej pietruszki, smażone pyzy, czerwona cebula, pigwowy jus z kaczki

roasted parsley pureefried steamed buns, red onion, quince jus

Pappardelle z owocami morza i ndują / Pappardelle with Seafood & Nduja
74

480g., pieczone pomidory, białe wino, estragon, oliwa z oliwek

roasted tomatoes, white wine, tarragon, olive oil

Pappardelle z owocami morza i ndują / Pappardelle with Seafood & Nduja
74

480g., pieczone pomidory, białe wino, estragon, oliwa z oliwek

roasted tomatoes, white wine, tarragon, olive oil

Pappardelle z marynowaną cykorią / Pappardelle with marinated endive
59

480g., pieczone pomidory, białe wino, estragon, oliwa z oliwek, oliwki Kalamata

roasted tomatoes, white wine, tarragon, olive oil, Kalamata olives

Pappardelle z marynowaną cykorią / Pappardelle with marinated endive
59

480g., pieczone pomidory, białe wino, estragon, oliwa z oliwek, oliwki Kalamata

roasted tomatoes, white wine, tarragon, olive oil, Kalamata olives

Pierogi z confitowanym kaczym udkiem / Dumplings with Confit Duck Leg
59

460g., wędzone jabłka, borówka brusznica, jus z kaczki

Smoked apples, lingonberry, duck jus

Pierogi z confitowanym kaczym udkiem / Dumplings with Confit Duck Leg
59

460g., wędzone jabłka, borówka brusznica, jus z kaczki

Smoked apples, lingonberry, duck jus

Filet z halibuta / Halibut Fillet
76

450g., placki ziemniaczane, pieczony kalafior, pomidory confit, sos rakowy, olej koperkowy

hash browns, roasted cauliflower, confit tomatoes, crayfish sauce, dill oil

Filet z halibuta / Halibut Fillet
76

450g., placki ziemniaczane, pieczony kalafior, pomidory confit, sos rakowy, olej koperkowy

hash browns, roasted cauliflower, confit tomatoes, crayfish sauce, dill oil

Polędwica wołowa / Beef Tenderloin
129

550g., ziemniak faszerowany karmelizowaną cebulą, brukselka po polsku, sos holenderski na palonym maśle

potato stuffed with caramelized onion, Brussels sprouts, brown butter hollandaise

Polędwica wołowa / Beef Tenderloin
129

550g., ziemniak faszerowany karmelizowaną cebulą, brukselka po polsku, sos holenderski na palonym maśle

potato stuffed with caramelized onion, Brussels sprouts, brown butter hollandaise

Kotlet Schabowy z kością z wieprzowiny Puławskiej / Bone-on schnitzel made from native Polish breed of pigs (Puławska)
68

480g., ziemniaki puree, mizeria z zielonych i kiszonych ogórków, masło cytrynowo koperkowe

mashed potatoes, cucumber salad (fermented&fresh), lemon-dill butter

Kotlet Schabowy z kością z wieprzowiny Puławskiej / Bone-on schnitzel made from native Polish breed of pigs (Puławska)
68

480g., ziemniaki puree, mizeria z zielonych i kiszonych ogórków, masło cytrynowo koperkowe

mashed potatoes, cucumber salad (fermented&fresh), lemon-dill butter

Zraz wołowy / Beef Roulade
68

480g., pieczone buraczki z jabłkami, pyzy własnej roboty, sos zrazowy

roasted beets with apples, homemade steamed buns, roulade sauce

Zraz wołowy / Beef Roulade
68

480g., pieczone buraczki z jabłkami, pyzy własnej roboty, sos zrazowy

roasted beets with apples, homemade steamed buns, roulade sauce

Placki ziemniaczane / Hash browns (Vegetarian)
54

400g., borowiki w emulsji lubczykowej, blanszowany jarmuż, piklowana kalarepa

porcini mushrooms in lovage emulsion, blanched kale, pickled kohlrabi

Placki ziemniaczane / Hash browns (Vegetarian)
54

400g., borowiki w emulsji lubczykowej, blanszowany jarmuż, piklowana kalarepa

porcini mushrooms in lovage emulsion, blanched kale, pickled kohlrabi

Szagówki chlebowe / Bread hand-cut noodles
54

500 g., Sos serowy, brukselka, pesto z pietruszki, kremowe żółtko, prażona cebula

cheese sauce, Brussels sprouts, parsley pesto, creamy egg yolk, toasted onions

Szagówki chlebowe / Bread hand-cut noodles
54

500 g., Sos serowy, brukselka, pesto z pietruszki, kremowe żółtko, prażona cebula

cheese sauce, Brussels sprouts, parsley pesto, creamy egg yolk, toasted onions

Desery/ Desserts
krem z trawy żubrowej / Bison Grass Cream
35

210g., jabłko szara reneta, ciastka migdałowe

grey Renet apple, almond biscuits

krem z trawy żubrowej / Bison Grass Cream
35

210g., jabłko szara reneta, ciastka migdałowe

grey Renet apple, almond biscuits

rożek pistacjowy / Pistachio Cone
35

210g., biała czekolada, maliny

white chocolate, raspberries

rożek pistacjowy / Pistachio Cone
35

210g., biała czekolada, maliny

white chocolate, raspberries

suflet z gorzkiej czekolady / Dark Chocolate Soufflé
38

210g., poziomki, lody waniliowe

wild strawberries, vanilla ice cream

suflet z gorzkiej czekolady / Dark Chocolate Soufflé
38

210g., poziomki, lody waniliowe

wild strawberries, vanilla ice cream

Dla dzieci / For Kids
krem pomidorowy / Tomato cream soup
24

200g., domowy makaron, śmietanka

homemade pasta, cream

krem pomidorowy / Tomato cream soup
24

200g., domowy makaron, śmietanka

homemade pasta, cream

Naleśniki / Crepes
29

250g., serek waniliowy, prażone jabłko sos czekoladowy

vanilla cream cheese, roasted apple, chocolate sauce

Naleśniki / Crepes
29

250g., serek waniliowy, prażone jabłko sos czekoladowy

vanilla cream cheese, roasted apple, chocolate sauce

Pulpeciki drobiowe w sosie śmietanowym / Chicken meatballs in creamy sauce
29

250g., puree ziemniaczane, buraczki

mashed potatoes, beets

Pulpeciki drobiowe w sosie śmietanowym / Chicken meatballs in creamy sauce
29

250g., puree ziemniaczane, buraczki

mashed potatoes, beets

Śniadania

Z WIDOKIEM NA WARTĘ
37

JAJKA PO WIEDEŃSKU marynowane w żółtym curry ogórki gruntowe, sos tatarski

Z WIDOKIEM NA WARTĘ
37

JAJKA PO WIEDEŃSKU marynowane w żółtym curry ogórki gruntowe, sos tatarski

MAŚLANE CHWILE
35

CROISSANTY MAŚLANE 330g., domowy twarożek, mus z pieczonych gruszek z wanilią, krem arachidowy, konfitura z truskawek, powidła z moreli, orzechy w solonym karmelu.

MAŚLANE CHWILE
35

CROISSANTY MAŚLANE 330g., domowy twarożek, mus z pieczonych gruszek z wanilią, krem arachidowy, konfitura z truskawek, powidła z moreli, orzechy w solonym karmelu.

HISZPAŃSKIE PRZEBUDZENIE
39

TORTILLA DE PATATTAS 400g., chorizo duszone w cydrze, mix sałat z dressingiem ogrodowym.

HISZPAŃSKIE PRZEBUDZENIE
39

TORTILLA DE PATATTAS 400g., chorizo duszone w cydrze, mix sałat z dressingiem ogrodowym.

SŁODYCZ W ŚWIETLE DNIA
35

PANCAKES 300g., sos z owoców leśnych, creme fraiche, lody waniliowe, "Sobotni miód".

horseradish cream, fermented broad beans, hard-boiled egg

SŁODYCZ W ŚWIETLE DNIA
35

PANCAKES 300g., sos z owoców leśnych, creme fraiche, lody waniliowe, "Sobotni miód".

horseradish cream, fermented broad beans, hard-boiled egg

CISZA O PORANKU
38

TOSTOWANY CHLEB WIEJSKI NA MAŚLANCE 320g., jajka sadzone, podwędzana Burrata, konfitura z pomidorów, mix sałat z dressingiem ogrodowym, marynowane w balsamico cebulki z kaparami.

CISZA O PORANKU
38

TOSTOWANY CHLEB WIEJSKI NA MAŚLANCE 320g., jajka sadzone, podwędzana Burrata, konfitura z pomidorów, mix sałat z dressingiem ogrodowym, marynowane w balsamico cebulki z kaparami.

WEGE NUTA PORANKA
39

POMIDOR MALINOWY ZAPIEKANY Z CHIMMICHURRI I SUMAKIEM 400g., wegański twarożek z ziołami i rzodkiewką, baba ganoush z prażonym siemieniem lnianym, podpłomyk na zakwasie.

WEGE NUTA PORANKA
39

POMIDOR MALINOWY ZAPIEKANY Z CHIMMICHURRI I SUMAKIEM 400g., wegański twarożek z ziołami i rzodkiewką, baba ganoush z prażonym siemieniem lnianym, podpłomyk na zakwasie.

DZIEŃ DOBRY OT.WARTA
42

PIECZONE BIAŁE KIEŁBASKI W SOSIE BAWARSKIM Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 450g., wolno gotowany boczek wieprzowy w glazurze śliwkowej, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałatka z pomidorów, ser bursztyn, pieczywo, masło.

DZIEŃ DOBRY OT.WARTA
42

PIECZONE BIAŁE KIEŁBASKI W SOSIE BAWARSKIM Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 450g., wolno gotowany boczek wieprzowy w glazurze śliwkowej, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałatka z pomidorów, ser bursztyn, pieczywo, masło.